1

1
Fysieke  Mentale  &  Financiële Gezondheid
 
 

 

 
 

Ook Probiotica kunnen bij suikerziekte helpen!

Uit verschillende onderzoeken weet men ondertussen dat de samenstelling van de bacteriën in de menselijke darmen (darmflora of microbioom) van grote invloed is op vele aspecten van onze gezondheid.

In dit kader heeft men ontdekt dat één soort bacteriën (roseburia intestinales) bij mensen met DM (diabetes mellitus = suikerziekte) in sterk verminderde aantallen aanwezig zijn. Maar juist deze bacteriën spelen een belangrijke rol bij de stofwisseling en beïnvloeden daarmee ook een gezonde suikerspiegel. Ook is bekend dat de inname van probiotica supplementen een normale darmflora kan herstellen.
Om een meer gefundeerde uitspraak te kunnen doen hebben twee wetenschappers in een recent gepubliceerde meta-analyse verschillende onderzoeken naar het effect van probiotica supplementen bij diabetes patiënten opnieuw geanalyseerd. Uit meer dan 200 onderzoeken werden er uiteindelijk 8 geselecteerd die aan de kwaliteitseisen van de analyse voldeden. Alle onderzoeksresultaten uit de 8 studies werden samengevoegd en samen statistisch bewerkt. Hieruit bleek dat probiotica een positieve invloed hebben op de suikerstofwisseling van de patiënten. Vooral twee parameters laten significante verbetering zien: Het HbA1c (maat voor de suikerregulatie over een langere periode) en de insulineresistentie. Gezien deze twee belangrijke factoren zo duidelijk verbeteren trekken de onderzoekers de conclusie dat suppletie met probiotica de stofwisseling van diabetes patiënten op een positieve manier kunnen beïnvloeden.

Er worden ook de beperkingen van de 8 studies beschreven. Zo is de duur van de interventies met max. 8 weken vrij kort. Bij suikerpatiënten is de stofwisseling al gedurende een langere tijd verstoord en daarom zou een positieve verandering ook een langere tijd nodig hebben. Een ander probleem is de definitie van “probiotica”. Zo werden ook ‘enkel-stam’ preparaten en zelfs kefir als probiotica in de studies ingezet terwijl ondertussen duidelijk is dat alleen ‘multi-stam’ probiotica als volwaardig effectief kunnen worden aangezien.
Daarom zijn grotere studies over een langere periode met ‘multi-stam’ supplementen nodig om de behandeling van suikerpatiënten met probiotica ook in protocollen op te nemen. Echter de resultaten zijn al vrij overtuigend en is het zeker te overwegen om patiënten het gebruik van een ‘multi-stam’ probioticum als extra ondersteuning voor een goede suikerregulatie te adviseren.

 
    terug
     
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer