1

1
   
 
   

Therapeutisch effect van vezels op suikerziekte!

 
 

Suikerziekte (diabetes mellitus type II) is een toenemend medisch probleem. Er wordt geschat dat in 2030 zo'n 10% van de wereldbevolking aan deze ziekte lijdt. In sommige landen en culturen is dit cijfer nu al ruim overschreden.

De complicaties van deze ziekte zijn veelvoudig en serieus: nierafwijking, oog problemen, verhoogde kans op infecties, hartproblemen en beroertes zijn een paar van de meest voorkomende en ernstige complicaties die een belangrijke invloed kunnen hebben op de levenskwaliteit en de kosten in de gezondheidszorg.

Het is daarom van groot belang om al vroegtijdig een gezond levenspatroon aan te leren. Bewegen en gezonde voeding zijn twee bekende factoren waar men aandacht aan zou moeten besteden.

Een 'voedingsstof' wordt daarbij vaak over het hoofd gezien: vezels!

Ook als het mechanisme nog niet helemaal duidelijk zo is toch al bekend dat voldoende consumptie van voedingsvezels een positie effect heet op de bloedvetten. Er zijn wat theorie├źn over de mogelijke werking.

In een dubbel blind placebo gecontroleerd onderzoek dat eind 2016 gepubliceerd werd heeft men nu ook naar andere effecten op de stofwisseling gekeken.

120 patiënten met suikerziekte type II die al meer dan 6 maanden onder behandeling waren voor deze ziekte werden in dit onderzoek ingesloten. Alle patiënten kregen de benodigde medicatie en volgden het dieet dat door de "Amerikaanse Diabetes Vereniging" aan mensen met suikerziekte wordt aangeraden.

De groep van patiënten werd in drie subgroepen verdeeld:

  • Controle groep: Placebo.

  • Lage dosis groep: 10 gr. vezels per dag.

  • Hoge dosis groep: 20 gr. vezels pr dag.

Na 1 maand waren duidelijke verbetering te meten bij de groepen die voedingsvezel gebruiken ten opzichte van de controle groep. De nuchtere bloedsuiker verbeterde en ook de vetverdeling op het lichaam en de triglyceride in het bloed. Nog opvallender was het feit dat bij de groep met hoge dosis vezels de insuline resistentie al na een maand verbeterde. Dit is een van de belangrijkste parameters bij het ontstaan, het behandelen en het verbeteren van suikerziekte. Dus hier is een duidelijke verbetering van de medische situatie bij patiënten met suikerziekte te zien. Maar ook een aantal andere parameters die belangrijk zijn bij het ontstaan van complicaties tonden een duidelijke verbetering.

De conclusie die vanuit dit onderzoek getrokken kan worden:

Hogere en regelmatige consumptie van voedingsvezels leiden tot een verbetering van de medische situatie van suiker patiënten.

Daarmee wordt ook de kans op complicaties verminderd. Dit met een makkelijke aanpassing van het voedingspatroon.

 

 
       
     
     
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer