Fysieke  Mentale  &  Financiële Gezondheid
11l
  
   

  Bewegen is gezond:

  • Mensen die regelmatig sporten of bewegen zijn minder vaak ziek!
  • Mensen die regelmatig bewegen hebben minder kans op hart- en vaatziektes en suikerziekte.
  • Mensen die regelmatig bewegen hebben minde kans op psychische klachten.
  • Mensen met een chronische ziekte hebben minder klachten.

Beweegnorm voor de gezondheid:

  • Jongeren dagelijks een uur matig intensief.
  • Volwassenen minimaal 5 dagen per week een half uur.
Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling.
Maar men kan nog wel zonder moeite praten.
Gezond bewegen is niet alleen sporten maar b.v. ook tuinieren, klussen, wandelen en fietsen.

  'Teweel zitten verhoogd overlijdensrisico ook bij regelmatig bewegen!
In een analyse van 47 studies bleek dat langdurig zitten het overlijdensrisico verhoogd. Dit geldt voor iedere doodsoorzaak. Ook het optreden van ziektes als kanker, hart- en vaatziekten en suikerziekte (diabetes mellitus) neemt tot bij langdurig zitten.
Dit negatieve effect is hoger naar mate de algemene fysieke activiteiten minder zijn. Het verschil bij langdurige zitten (b.v. op het werk) tussen iemand die regelmatig beweegt en iemand die verdere helemaal niets doet is 30%.
De eerste aanwijzing voor dit effect werd in de jaren'50 in London ontdekt. Daar bleek dat een hartinfarct bij buschauffeurs 12 keer vaker voorkwam dan bij bus conducteurs.
In een ander onderzoek in het 'Journal of the American College of Cardiology'  bleek dat weinig of matig sporten  het slechte effect van langdurig zitten op de gezondheid niet kan compenseren. Als matig werd 2-2.5 uur per week sporten beschreven.
Waardoor langdurig zitten zo slecht voor de gezondheid is weet men op dit moment nog niet. Ook is nog niet duidelijk wat voor tijdsindicatie men voor het zitten zou moeten aanhouden. Verder onderzoek hierover is gaande.
Maar iedereen is aan te raden om niet te lang achter elkaar te blijven zitten maar regelmatig een rondje te wandelen!
   
  'Actief' naar het werk gaan vermindert risico's voor hart- en vaatziekten!
 Er zijn verschillende manieren om naar het werk te gaan: lopen, fietsen, met openbaar vervoor of met de minder actieve manier: met de auto.
Uit de analyse van de data van een Brits bevolkingsonderzoek bleek dat de risico's op hart- en vatziekten zoals overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte (diabetes mellitus) verminderen indien mensen een meer actieve van vervore kiezen om naar he werk te gaan.
Socioeconomische kenmerken hebben een samenhang met de manier van transport. 
Dit is maar een aanwijzing die meer gericht onderzoek eist om bewezen te worden. Het bevestigt wel het algemeen bekende feit dat bewegen gezond is en laat zien dat er verschillende manieren zijn om te bewegen en dat hier eenmakkelijke manier is om aan voldoende beweging te komen zonder zijn heel leven te moeten veranderen.
   
Rustig lopen vermindert overlijdensrisico!
Dat sporten de gezondheid bevordert is ondertussen algemeen bekend.
Een recente studie toont nu aan dat al 5 tot 10 minuten rustig lopen het leven met drie jaar kan verlengen.
55000 mensen werden gedurende gemiddeld 15 jaar gevolgd. In de groep die regelmatig op een rustige manier ging hardlopen was een vermindering van het overlijdensrisico van 30% (voor alle oorzaken) tot 45% (voor een cardiovasculaire oorzaak).
Deze studie zou daarom een stimulatie moeten zijn voor iedereen die iets voor zijn gezondheid wil doen om te beginnen of te blijven hardlopen.. Ook al is dit in een rustig tempo voor een paar minuten. 
   
Fysieke activiteit in kindertijd gunstig voor arteriële gezondheid in volwassenen!
Een onderzoek geplubicerd in 'The Journal of the American Heart Association' toont het belang van fysieke activiteit in de jeugd aan.
Deze studie onderzocht het effect van fysieke activiteit in kinderen en jongvolwassenen op arteriële gezondheid 21 jaar later. Gegevens van meer dan 2000 individuen van de prospectieve Cardiovascular Risk in Young Study werden gebruikt.
Arteriële gezondheid is belangrijk voor het voorkomen van ziektes zoals bv. hoge bloeddruk, vernauwing van slagaderen en bepaalde hartziektes.
Deze studie onderschrijft het mogelijke belang van het vroeg fysiek actief zijn, al in de kindertijd, om maximale cardiovasculaire gezondheid te bereiken.
   
 Ga hier naar eerdere berichten:  
 
       
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer