1

1
Fysieke  Mentale  &  FinanciĆ«le Gezondheid
  
   

  Bewegen is gezond:

  • Mensen die regelmatig sporten of bewegen zijn minder vaak ziek!
  • Mensen die regelmatig bewegen hebben minder kans op hart- en vaatziektes en suikerziekte.
  • Mensen die regelmatig bewegen hebben minde kans op psychische klachten.
  • Mensen met een chronische ziekte hebben minder klachten.

Beweegnorm voor de gezondheid:

  • Jongeren dagelijks een uur matig intensief.
  • Volwassenen minimaal 5 dagen per week een half uur.
Matig intensieve lichamelijke activiteit zorgt voor een verhoogde hartslag en een versnelde ademhaling.
Maar men kan nog wel zonder moeite praten.
Gezond bewegen is niet alleen sporten maar b.v. ook tuinieren, klussen, wandelen en fietsen.

  Elke dag bewegen is goed voor hart en bloedvaten!
Eigenlijk een oude wijsheid: actieve mensen hebben een lager risico op hart- en vaatziekten. In een artikel uit 2003 in het vooraanstaande tijdschrift Circulation zijn de voordelen van een actiever levenspatroon op dit aspect van onze gezondheid op rij gezet.
Geen nieuwe baanbrekende wijsheden maar een simpele basis: beweeg elke dag 30 minuten op een matig intensief niveau en het risico neemt sterk af. Het verschil tussen niet bewegen en matig bewegen is sterker dan het verschil tussen matig bewegen en intensief bewegen.
De 30 minuten kan men bij elkaar optellen. Wil zeggen ook korte inspannigen van b.v. 10 minuten op verschillende momenten van de dag kunnen bij elkaar in dertig minuten resulteren.
Wel belagrijk: personen ouder dan 45 jaar of met (mogelijke) hartklachten moeten eerst een arts consulteren om met een intensive belasting te moegen beginnen. Dus vraag de huisarts of maak een afspraak bij AZmedical.
   
Bewegen is goed voor de gezondheid:
Joggen is in de laatste decennia steeds populairder geworden. In de Copnenhagen Hart Study met 17 589 gezonde manen en vrouwen is daarom in de jaren 1976 tot 2003 naar de invloed van joggen op de levensduur gekeken. Uit deze studie blijkt dat de algemene levensduur bij mensen die regelmatig joggen significant is toegenomen. Dit geldt voor mannen en vrouwen.Daarbij is een rustig tempo al voldoende om een duidelijk positief effect te bereiken.Op nieuw een bewijs ervoor dat regelmatig bewegen belangrijk is voor onze gezondheid.
       
Bewegen beschermt Masai voor hart- en vaatziekten!
De Masai kennen geen hart- en vaatziekten. Daarom is er veel onderzoek gedaan om te oorzaak hiervan te ontdekkenVoor een genetische oorzaak is tot nu toe nog een bewijs gevonden.Het eetpatroon van de Masai bevat juist veel vetten die wij juist schadelijk vinden voor het hart en de vaten.In dit onderzoek heeft man aanwijzingen gevonden dat het bewegingspatroon en daarmee het hoge calorie verbruik de Masai beschermt voor hart- en vaatziekten. Ook bewegen wij minder dan de Masai kunnen wij hieruit leren dat bewegen goed is en proberen zoveel mogelijk lopend te doen en da auto wat vaker te laten staan!
       
Fietsen is gezond en vermindert de kans op ziektes!
In een TNO rapport uit 2010 werden de  gezonde effecten van het fietsen beschreven. Zo bleek uit wetenschappelijke onderzoeken dat door regelmatig fietsen de kans op verschillend ziekten, zoals hart- en vaatziekten en borstkanker afneemt. De kans op vroegtijdig te overlijden vermindert zelfs met bijna 40%. Ook het ziekteverzuim neemt af.
Reden genoeg om iedereen te adviseren om regelmatig de fiets te gebruiken.
       
Hardlopen en wandelen vergelijkbaar risicoverlagend effect op hart- en vaatziekten!
In een vergelijkende analyse van 33000 hardlopers en 16000 wandelaars werd geconcludeerd dat beide inspanningen een even groot effect hebben op het voorkomen van hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en suikerziekte. Hardlopen lijkt een iets beter effect te hebben op directe ontstaan van hart- en vaatziekten maar dit kan ook het gevolg zijn van de wat hogere energie verbruik. Bij beide inspanningen heeft namelijk een hogere intensiteit immers een meer beschermend effect.
Deze studie is gepubliceerd in Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.
       
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer