1

1
Fysieke  Mentale  &  Financiële Gezondheid
 
   
   

"Onze voedingsmiddelen moeten onze geneesmiddelen zijn" (Hippocrates)

 Mediteraan dieet niet alleen goed goed voor hart en vaten!   
   
Al eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat een mediterraan dieet gezond is en hart- en vaatziekten kan voorkomen.

Nieuw onderzoek laat nu oop zie dat dit dieet een postief effect heeft op de cognitieve (hersen) functie.
Mediterraan dieet niet alleen gunstig voor cardiovasculaire preventie, maar ook voor cognitie. (Martinez-Lapiscina EH. et al.) J Neuro Neurosurg Psychiatry, 2013 May 13

Deze studie suggereert dat voedingsinterventie met een Mediterraan dieet aangevuld met ofwel vergine olijfolie of noten geassocieerd is met verbeterde algemene cognitie, in vergelijking tot een vetarm dieet, onafhankelijk van potentiële confounders. Hoewel geen cognitieve test was gedaan aan het begin van de studie, ondersteunen deze resultaten het beschermende effect van een Mediterraan dieet op cognitie.
 
       

Wat is het mediterrane dieet?

Het mediterrane dieet is gebaseerd op het voedingspatroon van inwoners rond de Middellandse Zee. Middels dit voedingspatroon krijg je minder verzadigde vetten binnen, meer gezonde vezels, goede koolhydraten en een overvloed aan antioxidanten.

Welke voedingsmiddelen horen bij het mediterrane dieet?

Eigenlijk zijn alle vleessoorten  toegestaan, zolang het maar magere vleessoorten zijn. Wel wordt de nadruk gelegd op vis zoals schelp- en schaaldieren, garnalen, forel, sardientjes, tonijn en zalm.
Er hoort veel groente bij, in ieder geval vers en in heel veel gevallen ook rauw. Rauwe groenten bevatten namelijk de hoogste waarde aan voedingsstoffen, die bij koken voor een deel verloren gaat. Stomen is een beter alternatief, maar rauw blijft gewoon het allerbeste. Denk ook
 aan peulvruchten zoals linzen en kikkererwten, uitjes, tomaten, knoflook, artisjok, courgettes of aubergines.
De Mediterrane keuken staat natuurlijk bekend om haar heerlijke kruiden. Gebruik laurier, tijm, saffraan, basilicum en/of peterselie.
De klassieke bijlagen van de mediterrane keuken zijn natuurlijk rijst, pasta en andere deegwaren. Let er wel op dat je de volkoren versie neemt. Daarmee ga je nét even verder dan het dieet voorschrijft.
Natuurlijk wordt er heel veel olijfolie gebruikt in de Mediterrane keuken. Olijfolie is in de meeste landen rondom de Middellandse een lokaal product. Natuurlijk wordt de Extra Vierge kwaliteit gebruikt.
Als dessert wordt vaak kaas gegeten, met daarna nog vers fruit. Ook hierbij weer de nadruk op vers!
Steevast wordt de maaltijd ‘weggespoeld’ met één of twee glazen wijn. (Het is bekend dat dit een positief effect heeft op de gezondheid, met name in de strijd tegen hart- en vaatziekten.) Wel wordt er aan tafel, naast de wijn, ook veel water gedronken. Dit is ten eerste om de mond te spoelen, maar ook om het vocht-afdrijvende effect van de wijn op te heffen.
Als tussendoortje is een handjevol noten een heel goed idee. Noten zijn ontzettend goed voor de gezondheid en bevatten veel voedingsstoffen.


Gezond eten kan dus ook heel lekker zijn!
       
     
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer