1

1
Fysieke  Mentale  &  FinanciĆ«le Gezondheid
 

Omega 3 blokkeert groei van prostaat kanker cellen!

 
Aan Omega-3 vetzuren (n-3 FAs) worden vele positieve gezondheidseffecten toegeschreven. Daarbij gaat de wetenschappelijke aandacht vooral uit naar ontstekingsziekten en diabetes (suikerziekte). Het mechanisme voor een potentiƫle kankerpreventie was nog niet bekend.

In een recente studie werd daarom gekeken naar de effecten van n-3 FAs op menselijke prostaatkankercellen.
In dit onderzoek aan de Washington State University is nu een nog onbekend mechanisme ontdekt dat laat zien hoe Omega 3 vetzuren (EPA en DHA) de proliferatie (groei) van kankercellen blokkeert. De vetzuren binden namelijk aan receptoren (FFA4) welke wederom een signaal afgeven om de groei van kankercellen te blokkeren.
De onderzoekers gebruikten voor hun onderzoek prostaatkanker cellen omdat deze het meest omstreden waren na een publicatie uit 2013.

Daarin werd gesteld dat Omega 3 het risico op prostaatkanker kan verhogen (ook al was er toen al veel kritiek op de kwaliteit van deze publicatie).

De wetenschappers waren verrast van de vindingen maar zijn dan nu ook van mening dat dit onderzoek een belangrijke aanwijzing geeft dat Omega-3 suppletie overwogen kan worden met de intentie om kanker te voorkomen. Verder onderzoek is volgens hun echter nog nodig. Maar met de ontdekking van het farmacologische mechanisme is -zo stellen de wetenschappers- verder onderzoek ook naar een dosering mogelijk. Pas daarmee is een concrete rol voor Omega 3 in de kankerpreventie als onderdeel van de gezondheidszorg te verwachten.
Waarom ondertussen niet deze onderzoeken afwachten met omega 3 suppletie met een gebruikelijke dagdosering?
 
     
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer