1

1
Fysieke  Mentale  &  Financiële Gezondheid
 

Informatie over gezondheid en supplementen!

 

Zink is een belangrijke spoorelement voor de synthese van eiwit en nucleïnezuur, celgroei en -deling en bescherming van celmembranen, de functie van ons zenuwstelsel en ons immuunapparaat. Ook voor een goed functionerende  stofwisseling is zink essentieel. In de voeding zit het vooral in vlees en vis.

M.n. het belang van zink voor ons afweerapparaat is algemeen geaccepteerd. Maar een tekort aan zink kan ook een rol spelen bij het ontstaan van chronische ziektes met een ontsteking ’s factor. In een recente studie werd gekeken naar het effect van zinktekort op het cel mechanisme dat ontstekingen veroorzaakt. De onderzoekers hebben ontdekt dat zink juist een belangrijke factor is bij de reactie van het immuunsysteem vooral als er sprake is van een ontstekingsreactie.

Zij vonden dat een tekort aan zink deze ontstekingsreactie van de cellen verhoogt en ze ontdekten de invloed van zink op bepaalde stoffen van het immuunrespons. In het kort gezegd: “Bij een zinktekort is de regulatie van het ontstekingsrespons van de cellen gestoord en ontstaan er meer onstekingsprocessen.” Dit kan wederom dan leiden tot het ontstaan van chronische ziektes.

Dit proces is vooral te vinden bij ouderen. Er zijn geen getalen voor Nederland bekend (mede door het moeilijk meten van het totale zink) maar in de U.S. is er bij ca. 12% van de bevolking sprake van een zinktekort, bij mensen ouder dan 65 jaar neemt dit zelfs toe tot rond de 40% (wij nemen immers maar een relatief klein gedeelte van het zink uit onze voeding op).

De EFSA heeft overigens verschillende  gezondheidsclaims van zink goedgekeurd. Hiertoe behoort ook de claim dat zink een normaal immuunsysteem instant houdt.   

Zo is het ook niet verwonderlijk dat er verschillende onderzoeken te vinden zijn die naar het effect van zink op een gewone verkoudheid kijken. In een meta-analyse van deze onderzoeken vond men dat vooral de duur en de ernst van de klachten van een verkoudheid door een adequate inname van een zinksupplement verminderden: spierpijn tot 54%, hoesten tot 46% en loopneus tot 37%. De onderzoekers constateerden wel dat het moeilijk is om een goed product  (hoog gedoseerd en goede kwaliteit) op de markt te vinden.  Het effect was namelijk alleen te vinden bij een hoge dosis gedurende twee weken. Neveneffecten waren er niet maar er wordt wel door onderzoekers gewaarschuwd dat men de hoge dosis niet lang moet innemen vooral dat er dan andere mineralen in de verdringing komen.  Wilt u meer weten over de adequate inname van een zinksupplement stuur dan een mail.

   
     
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer