1

1
Fysieke  Mentale  &  Financiële Gezondheid
 
   

"Onze voedingsmiddelen moeten onze geneesmiddelen zijn" (Hippocrates)

Vitamine B en geheugen!
Dat Vitamines goed voor de gezondheid zijn en dat wij mede daarom fruit en groente moeten eten wordt eigenlijk niet meer in twijfel getrokken. Bij de kwestie of men Vitamines moet aanvullen met supplementen omdat onze voeding niet meer zoveel voedingsstoffen bevat en de meeste Nederlanders niet eens in de buurt komen van ‘het’  gezonde voedingspatroon ontstaat dan wel een felle discussie.  Aan de ene kant strikte tegenstanders en aan de andere kant fanatieke gebruikers met ertussen alle mogelijke standpunten. En iedereen weet wel goede argumenten naar voren te brengen, vaak zelfs ‘evidence based’. Maar niet alle onderzoeken zijn even waardevol. Waarom dan niet luisteren naar alle argumenten en zich een mening vormen op basis van alle informatie ‘evidence based’ en ‘experienced based’! Vaak duurt het vele tientallen jaren voordat het ‘echte’ wetenschappelijke bewijs aanwezig is. Ondertussen kunnen mensen zelf een keuze maken welk beleid zij volgen.

Vitamine B is een voorbeeld van voortschrijdende inzichten die nog niet tot een eenduidig beleid hebben geleid. Er zijn al vele aanwijzingen dat B vitaminen het proces van geheugenverlies tijdens het ouder worden kunnen tegengaan.
  In twee recente studies is nu gekeken of suppletie van verschillende B vitaminen het functioneren van de hersenen kunnen verbeteren. In een onderzoek van de Jager et al. werd een verbetering van verschillende hersenfunctie bij ouderen gevonden bij suppletie van Vitamine B6, B11 en B12. In ander onderzoek van J.G. Walker et al. werd eveneens verbetering van hersenfuncties geconstateerd, in dit geval met suppletie van vitamine B11 en B12. Ook al is verder onderzoek nodig zou men vanuit deze onderzoeken voldoende inname van B vitaminen stimuleren. Lukt dit niet door de voeding alleen dan is aanvulling met een supplement te overwegen. Als extra argument komt erbij dat in vele honderden bloedonderzoeken door ons alleen een tekort gevonden is en nog nooit een hoge of te hoge bloedspiegel. Maar uiteindelijk moet zich iedereen zijn eigen mening vormen.  
     
     
     
                 
AZmedical © 2014 Disclaimer